kalerkantho


এসএসসি প্রস্তুতি

ইংরেজি দ্বিতীয় পত্র

সুমন ভূইয়া, সহকারী শিক্ষক, সামসুল হক খান স্কুল অ্যান্ড কলেজ, ডেমরা, ঢাকা   

৯ জানুয়ারি, ২০১৮ ০০:০০



ইংরেজি দ্বিতীয় পত্র

[গতকালের পর]

Fill in the blanks with the words from the box. You may need to change the form of some of the words. You may need to use one word more than once.

1.                                             10×0.5=5

Man has (a) ____ inborn curiosity to see the unseen and to know (b ____ unknown. One can do many things to fulfill one’s indomitable (c) ____ for knowledge. A person usually tries to find (d) ____ the things and beings surrounding him. He (e)  ____ evaluates others, overlooks, counts, measures and observes (f) ____ circumstances. And thus he gathers experience throughout his life time leaving himself unknown. But to know thyself is (g) ____ abstract quest (h)  ____ finding something (i) ____ the material capacity. It is very difficult to understand and (j) ____ ourselves.

Answers : a) an; b) the; c) thirst; d) out;

e) critically; f) the; g) an; h) of; i) beyond; j) realize

 

2.                                 10×0.5=5

E-mail means electronic mail. It is (a) ____ electronic mode of communication. E-mail (b) ____ is user to user but telex communication is terminal to terminal. Telephone communication causes (c) ____ of time to be established because both (d) ____ caller and the called must be (e) ____ simultaneously. But e-mail is a computer based (f) ____ and the messages that are sent (g) ____ computer become stored in the mail box of (h) ____ individual’s personal computer without            (i) ____ need of his being actual present. Thus, e-mail saves both time and (j) ____ .

Answers : a) an; b) communication; c) wastage;          d) the; e) present; f) system; g) via; h) an; i) the;          j) money

 

3.                                             10×0.5=5

Overeating means (a) ____ too much food than (b) ____ needs. We eat not to overload our (c) __ but to maintain a (d) ____ health which depends on (e) ____ habit to some extent. Overeating tells (f) ____ our health. By (g) ____ awareness of the people the (h) ____ of overeating can be (i) ____ with a view to (j) ____ our body fit, we should avoid having too much food.

Answers : a) taking; b) one; c) stomach; d) sound; e) the; f) upon; g) raising; h) habit; i) stopped;      j) keeping

 

4.                                 10×0.5=5

Student should observe (a) ____ laws of health. They should rise (b) ____ bed early (c) ____ the morning and go (d) ____ for (e) ____ walk. besides these, they should take care to perform all those things which are useful for the (f) ____ of health. They should take part in games and sports regularly. These are essential (g) ____ their physical and mental (h) ____ . They should also follow (i) ____  rules of health because health is (j) ____ root of all happiness.

Answers : a) the; b) from; c) in; d) out; e) a;    f) preservation; g) for; h) growth; i) the; j) the

 

5.                                 10×0.5=5

Illiteracy is not a (a) ____ to us. It is (b) ____ a curse. It (c) ____ all kinds of development of a country. Illiteracy causes great harms (d) ____ us. Since we do not know (e) ____ ways of development, we cannot take steps to (f) ____ our poor condition. As a result, we are (g) ____ behind. We have to depend on (h) ____ foreign aids. So, all should come forward (i) ____ to remove illiteracy. Then, the (j) ____ of our country will be possible.

Answers : a) boon; b) undoubtedly; c) hinders;           d) to; e) the; f) improve; g) lagging; h) the;      i) jointly; j) improvement

6.                                             10x0.5=5

Planets are not stars. They have no (a) ____ of their own. They can only reflect (b) ____ light of the sun. There are many planets (c) ____ the sun’s family. The sun’s family consists (d) ____ these planets moving     (e) ____ it. This is called (f) ____ solar system. Mercury is the smallest planet of the solar system. Venus is (g) ____ beautiful planet. It is often (h) ____ the Evening star and sometimes it is called (i) ____ ‘Morning Star’. Saturn has rings (j) ____  it.

Answers : a) light; b) the; c) in; d) of; e) round;           f) the; g) a; h) called; i) the; j) around

 

7.                                             10x0.5=5

Our life is not (a) ____ bed of roses. It is (b) ____ perpetual struggle (c) ____ hostile forces which are out to crush it, and man has to (d) ____ a relentless war against them (e) ____ order to live. Man wrestles with the dark forces (f) ____ nature, (g) ____ unfavorable environment (h) ____ him, struggle his soul forces and thus he survives. So, life is (i) ____ him, every moment (j) ____ it.

 

Answers : a) a; b) a; c) against; d) wage; e) in;             f) of; g) an; h) around;) i) against; j) of

 

8.                                             10x0.5=5

Man is the supreme being (a) ____ all creatures. Man has courage by (b) ____ he can do anything destructive or (c) ____ . In (d) ____ mind, there is the fascination of conquering anything (e) ____ . Hillary and Tenzing were not also an (f) ____ from it. They were not daunted by difficulties (g) ____ dangers. All the dangers were overcome by them to conquer the highest peak (h) ____ the world. For (i) ____ courage and hardship, their names have been (j) ____ in history.

 

Answers : a) of; b) which; c) constructive; d) his;        e) difficult; f) exception; g) and; h) in; i) their;            j) written

 

9.                                             10x0.5=5

Computer is (a) ____ ultra modern electronic device for storing and analyzing (b) ____ fed (c) ____ it. It has no capacity to do anything (d) ____ itself. It works          (e) ____ the basis of commands given by the (f) ____ . The (g) ____ of computer has a long history. Computer was not invented overnight. It took a long time and hard labour to invent computer. A computer consists (h) ____ five major components. Computer has great (i) ____ to us. It renders (j) ____ a great service.

Answers : a) an; b) information; c) into; d) by;            e) on; f) operator; g) invention; h) of; i) importance; j) to


মন্তব্য